Dit hoofdstuk afdrukken

Inhoud

  1. Het land en de omgeving
  2. IJs op Antarctica
  3. Bergen op Antarctica
  4. Internationaal Geofysisch Jaar


IJs op Antarctica



Huidige temperatuur en tijd op Antarctica (Amundsen-Scott basis)

Waarom wonen er geen mensen op Antarctica? Dat komt omdat het op de zuidpool erg koud is. In de wintermaanden (van maart tot september) daalt de temperatuur er tot 50 à 60°C onder het vriespunt.

Antarctica kent maar twee jaargetijden: zomer en winter. Het ene halfjaar staat de zon bijna de volle dag boven de horizon, en in het andere halfjaar is het bijna de hele dag donker. Dat is ook een reden waarom er geen mensen op Antarctica wonen (afgezien van onderzoekers). Ondanks de vele zonuren, smelt het ijs amper.

Tijdens de zomer kan er iets merkwaardigs gebeuren in de poollucht. Koude luchtlagen die boven warme lagen drijven, zorgen soms voor fraaie kleurrijke beelden die in de lucht lijken te drijven. Het zijn luchtspiegelingen (fatamorgana's).

Antarctica is bedekt met een ontzettend dikke ijslaag: aan de randen is deze 300 meter dik, meer naar het midden 500 tot 600 meter. Hierdoor kunnen er weinig planten groeien.

Antarctica is voor 99,6 procent bedekt met ijs. Er ligt 30 miljoen kubieke kilometer ijs, ofwel 90 procent van al het ijs op onze planeet. Op Antarctica vind je 70 procent van al het zoete water (ingevroren weliswaar) van de wereld. Het Antarctische ijs is het oudste ijs ter wereld, ouder dan de eeuwige sneeuw op de Himalaya, ouder dan de ijskap op de noordpool, ouder dan de gletsjers in de Alpen.

De dikke ijslaag schuift langzaam de zee in en regelmatig breken er stukken af en drijven op het water weg. Zal na verloop van tijd niet al het ijs verdwijnen? Daar is geen sprake van: de vele sneeuw zorgt ervoor dat de ijskap weer terug krijgt, wat er in zee aan ijsbergen afgaat.



afbeelding 1.2.1
Grote tafelijsberg (klik voor vergroting)

Wanneer men het zuidpoolgebied binnengaat, krijgt men eerst een ijsmuur van 50 tot 100 meter hoog te zien welke steil uit de zee oprijst. Af en toe laat een stuk van de muur los en ontstaat een tafelijsberg. Deze heeft zijn naam te danken aan de vrijwel geheel platte vorm.




Ga naar pagina 3...